Moja turistika

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lysec (1381 m n.m.) - 3.11.2006

Po dlhšom čase sa mi podarilo vypadnúť na hory...

    V polovic augusta som s Marekom a Jarom prešiel hrebeňovku Polonín. Bolo tam celkom dobre, ale veľa fotiek odtiaľ nemáme, akosi sme nemali čo fotiť. Od tejto akcie ubehli viac ako dva mesiace, kedy som nebol na žiadnej túre. Od septembra pracujem a času je akosi menej...

    Konečne, vo štvrtok, sa miozval Spike (spajky), že chce ísť na Lysec. Paráda, konečne.

    Ráno som nastúpil v Martine na autobus do Belej-Dulíc. Spike pristúpil a už sme s očakávaním pokračovali na konečnú.

    Prvý smerovník ukazoval čas 3h 35m. Prvý úsek vedie po ceste do Belianskej doliny. Asi po 20 minútach sme zabočili po žltej na lesnú cestu. pomaly sme stúpali a čakali sme kedy sa odkryje výhľad. za chvíľu sme dorazili na lúky, kde je salaš. Prvá zastávka a fotenie nádherného okolia poprášeného prvým snehom. Miestami síce nebol len poprašok, ale stále to nebolo veľa snehu.

Spike nad salašom

    Počasie nám prialo. Bolo krásne a príjemne teplo. Teda aspoň na slnku...

krásne lúky pod snehom ..

...

    Po chvíli sme zašli do lesa a pokračovali sme v ceste. Chodník stále viedol príjemným prostredím bez veľkého stúpania. Sem-tam serpentínka, sem-tam rovinka. Taká pohodička. Pri  stúpaní sme došli na mieste, kde sa pôvodne odbočovalo do svahu, ale niekto sa rozhodol, že treba pokračovať po cestičke rovno. NO jednoducho zmenilo sa značenie trasy. Tak nám neostávalo nič iné a pokračovali sme ďalej. V tomto úseku to vôbec nevyzeralo, že by bol len 3.november...

zimná idilka na začiatku novembra

    Prudkému stúpaniu do svahu sme sa nevyhli. Veď bolo treba z cesty prejsť na hrebeň, ktorý nás dovedie na vrchol. Stúpanie sťažovali zimné podmienky na nepremrznutej zemi. Dosť sa šmýkalo. Postupne sa začalo kaziť počasie. Pribúdali oblaky plné snehu a bolo len otázkou času kedy začne snežiť.

"viditeľnosť"

    Keď sme sa dostali na hrebeň, tak stúpanie pokračovalo. Pri peknom počasí sú z tohto hrebeňa krásne výhľady, ktoré spestrujú stúpanie. Ako sme naberali výšku, tak naberalo sneženie na intenzite. Kľudným tempom sme sa blížili k vrcholu.

Spike pod vrcholom

    Na vrhcol sme dorazili za 2h40m. Počasie sa riadne pokazilo. hore poriadne snežilo a fúkal silný vietor. Preto sme urobili len vrcholové fotky, zjedli sme niečo sladké a vydali sme sa na cestu dole.

Spike na vrchole

ja na vrchole

    Zostupová trasa viedla po modrej do Jasenskej doliny. Prudko sme klesali a zostup nám sťažovalo množstvo snehu, ktorého bolo na severnej strane omnoho viac ako na výstupovej trase. Na bezpečnosti zostupu neprídávalo ani mokré nezmrznuté podložie. Množtvo lístia v kombinácii so snehom tvorilo veľmi šmykľavú vrstvu. Bolo celkom zábavné sledovať, kto skôr spadne. Pri debate o turisckej výbave a možnostiach dnešnej doby v tomto smere nám cesta ubehla dosť rýchlo. Za hodinku sme boli v Jasenskej doline a po asflatovej ceste sme šlapali do Belej, kde sme v miestnom bistre ukončili naše putovanie...

    Som rád, že som bol konečne niekde hore a teším sa na  ďalšie výstupy.


Veľká Fatra | stály odkaz

Komentáre

  1. juuuj
    parada
    publikované: 06.11.2006 16:26:16 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Lysec
    Na Lysci som bol 22x, ten kopec poznám ako vlastnú dlaň.
    publikované: 18.01.2007 11:08:28 | autor: Matiass (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014